Convocatòria per realitzar una estada formativa a ALBA

Últims dies per a fer la sol·licitud! Fins el 31 de maig els estudiants universitaris poden aplicar per realitzar una estada formativa al Sincrotró ALBA durant el curs 2021-2022. Hi ha 14 places disponibles de diferents àmbits: acceleradors, disseny mecànic, tecnologies de buit, seguretat i salut, computació, aplicacions  industrials de llum de sincrotró i comunicació i divulgació científica.

Dia Internacional de la Llum 2021

El 16 de maig vam celebrar el Dia Internacional de la Llum, una iniciativa global que pretén donar a conèixer la ciència i les  tecnologies de la llum, els avenços que aquestes han possibilitat, el  seu impacte en la vida quotidiana i el potencial que permet encarar reptes actuals.
Pedro Duque at ALBA tunnel of accelerators

El projecte ASTIP, un hub de recerca i innovació al costat d'ALBA

Institucions de recerca de primer nivell de l’àrea metropolitana de Barcelona uneixen esforços per desenvolupar un parc científic i tecnològic. El projecte, ja preseleccionat pel govern català per als nous fons europeus Next Generation, ampliarà les capacitats de recerca en materials complexos i sistemes biològics. ASTIP s’inspira en el programa de renovació d'ALBA (ALBA II) i inclou tres nous centres: el Complex Materials and Technologies Center (COMTEC), el Advanced  Multiscale Bio Imaging Center (AMBIC) i el Innovation Hub  (SYNDUSTRY). En conjunt, serà una combinació única d’eines de caracterització i imatge, big data, creixement de materials i instal·lacions de fabricació de dispositius. 
Accelerators tunnel at ALBA

Workshop Industrial: aplicacions de sincrotró en ciments, pigments i ceràmiques

El passat 19 de maig, l'Oficina Industrial d'ALBA va organitzar un webinar sobre les aplicacions de la llum de sincrotró en ciments, pigments i ceràmiques. Més de 40 assistents van participar de forma virtual en la sessió, que va incloure conferències i casos pràctics d'empreses que han usat l'equipament d'ALBA per als seus estudis.

EXPERIMENTS

Desxifrant la història de la porcellana xinesa del segle XV amb llum de sincrotró 
BL22-CLAESS 

 
L'equip de recerca va utilitzar la combinació de dues tècniques de caracterització basades en llum de sincrotró per estudiar porcellanes blaves i blanques xineses de la dinastia Ming. Són porcellanes decorades sota el vernís amb pigments blaus basats en cobalt i que es produïen amb una única cocció a altes temperatures. El mètode d'estudi utilitzat podria aplicar-se també en un ampli rang de ceràmiques modernes i arqueològiques per dilucidar la seva tecnologia de producció.

Mira el vídeo d'aquest article!
Llum de sincrotró per identificar biomarcadors del glioblastoma    
BL01-MIRAS 

 
Un experiment dirigit per Tanja Ducic, científica de la línia de llum MIRAS al Sincrotró ALBA, està analitzant cèl·lules vives del càncer cerebral més agressiu per trobar nous biomarcadors. El seu objectiu és desenvolupar noves estratègies terapèutiques.

Mira el vídeo d'aquest article! 

Un pas endavant en l'optimització de materials per a càtodes de bateries de ió liti
BL04-MSPD 

 
En un estudi publicat a Advanced Functional Materials, investigadors mostren l'optimització de la síntesi del material NCM622 per càtodes de bateries de ió-liti, aconseguint un menor cost de capacitat d'energia i una alta ciclabilitat. Els resultats poden aplicar-se a la producció de bateries de ió-Li millorades per a l'electrònica moderna. La reacció de síntesi es va investigar utilitzant la tècnica de difracció de raigs-X in situ a la línia de llum MSPD del Sincrotró ALBA.
 
Ful·lerens amb una metodologia innovadora que imita una nina russa    
BL13-XALOC

 
Una col·laboració germano-catalana aconsegueix idear una estructura innovadora en forma de tres capes amb l'objectiu de millorar les futures cèl·lules solars orgàniques. La línia de llum XALOC del Sincrotró ALBA ha proporcionat detalls estructurals d'aquest nou sistema.
 

AGENDA

An image

ALBA II Colloquium
The ALBA II Colloquium series is an open discussion forum in which our user community, ALBA staff, world experts in synchrotron research, and potential future users exchange experiences in their research, show the current frontier in synchrotron-based characterization, and discuss methods to understand the functionality of complex systems. 

Pròxima sessió

ALTRES ESDEVENIMENTS  

ALBA ALS MITJANS

OFERTES DE FEINA!

JA ENS CONEIXES A XARXES? 

No et perdis les fotografies que els participants del projecte educatiu Missió ALBA ens han enviat en motiu del Dia de la Llum! Clica aquí per veure la galeria d'imatges completa ;)
   


 Twitter Instagram Facebook LinkedIn Youtube  


L'ALBA  és la font de llum de sincrotró a Espanya. Es tracta d'un complex d'acceleradors d'electrons que produeix llum de sincrotró per a visualitzar i analitzar la matèria a nivell atòmic i molecular. En operació des del 2012, el Sincrotró ALBA té vuit línies de llum en marxa i cinc més en construcció. Genera unes 6.000 hores de llum de sincrotró l'any i acull més de 2.000 usuaris de l'àmbit acadèmic i  industrial anualment.   

                     Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades     Generalitat de Catalunya - Empresa i Coneixement 

Has rebut aquest correu electrònic perquè estàs registrat a la nostra base  de dades. Les dades personals emmagatzemades estan subjectes a les  disposicions del Reglament (UE) 2016/679, del Parlament i del Consell,  del 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques  pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació  d'aquestes dades i la resta de normativa aplicable. Les dades demanades  són les mínimes necessàries i estan recolzades per la base legal de  CONSENTIMENT i amb l'únic propòsit de rebre per correu electrònic els  números subsegüents d'aquest butlletí. El seu tractament es realitzarà  d'acord amb els procediments específics dissenyats pel CELLS en funció  de l'anàlisi de riscos i les mesures de seguretat aplicables als  mateixos, que es recullen en el corresponent Registre d'Activitats. La  responsable del tractament de les dades personals és la Direcció de  CELLS i el Delegat de Protecció de Dades és la persona que exerceix la  Subdirecció del CELLS. Els titulars de les dades personals poden  sol·licitar l'accés als mateixos, així com la seva rectificació,  supressió, portabilitat i la limitació o oposició al seu tractament  mitjançant un escrit adreçat al delegat de Protecció de Dades a través  del correu electrònic dpd@cells.es o a l'adreça postal Carrer de la  Llum, 2-26. 08290, Cerdanyola del Vallès, indicant "Ref. Protecció de  dades".