Seminari web ALBA II Day: El projecteo d'actualizació d'ALBA 
La comunitat d'usuaris del Sincrotró ALBA va ser convidada a participar en un seminari virtual que es va celebrar el passat 30 de juny. S'ha obert una convocatoria per la conceptualiotzació de noves línies de llum. Les propostes es poden enviar fins el 6 de setembre de 2021.  

MINERVA: nova línia en colaboració amb l'Agència Espacial Europea

MINERVA serà la 13a línia de llum de la instal·lació científica i es farà servir per al desenvolupament de la missió ATHENA, el telescopi avançat d'astrofísica d'alta energia, que revelarà nous detalls sobre l'univers calent i energètic. .

Node TransPirineic per Instrumentació Científica

El projecte TNSI, finançat amb fons FEDER de la COmunitat Europea, reuneix a sis laboratoris de recerca i diverses PIMES situats a ambdues bandes dels Pirineus. TNSI ha perseguit desenvolupar instrumentación científica amb l'objectiu final d'obtenir noves aplicacions que beneficiïn a la societat.  

Es calusura la 3ª edició de Missió ALBA amb més de 10.000 participants

  El projecte educatiu de ciència ha comptat amb un total de 225 escoles inscrites, 364 mestres, 503 classes i més de 10.000 alumnes de 5è i 6è de primària repartits per tot el territori espanyol. Aquest curs, a més a més, comptava amb la novetat de quatre nous experiments sobre la llum i les seves propietats.

Disponible la memòria anual 2020


Aquest document inclou les activitats més destacades de 2020: com ALBA ha fet front a la pandèmia per seguir donant servei a la comunitat d'usuaris, una selecció de casos científics, articles sobre innovacions tecnològiques i un breu resum del que va tenir lloc l'any passat. 

EXPERIMENTS

Una nova forma de controlar el moviment dels skyrmions  
BL24-CIRCE 
 
Un grup de recerca francès ha sigut capaç de crear i guiar skyrmions per guies magnètiques. Aquestes textures magnètiques nanoscòpiques són prometedores per transportar informació. Tenen un gran potencial per a futurs dispositius d'emmagatzematge de dades i processament. Experiments a la línia de llum CIRCE-PEEM van permetre visualitzar com els skyrmions es mouen a través d'aquestes guies, dibuixades amb ions d'heli.  

La primera estructura de la proteïna ATC d'una planta revela el seu mecanismo d'inhibició   
BL13-XALOC 
 
 Un equip de recerca ha estudiat la proteïna ATC, un enzim essencial per la biosíntesi de pirimidines: les peces que conformen el material genètic. L’equip ha pogut descriure el mecanisme funcional de l’enzim, obrint la porta a noves estratègies per dissenyar herbicides o compostos antitumorals.  
Nou estudi desvela l'origen del calci als ossos humans   
BL09-MISTRAL 
 
Un estudi dut a terme per diverses institucions italianes i el Sincrotró ALBA suggereix que el carbonat de calci cristal·lí és el precursors de l’hidroxiapatita en el procés de formació de l'os. Gràcies a la línia de llum MISTRAL a ALBA, l’equip de recerca va poder crear un tomograma 3D de cèl·lules humanes i visualitzar deposicions de calci al seu interior. 


Caracteritzen plaques amiloides en Alzheimer   
BL01-MIRAS 
 
Investigadors de la UAB i l'IDIBELL han analitzat mostres cerebrals de la malaltia d'Alzheimer al Sincrotró ESRF i a l'ALBA per caracteritzar dos tipus de plaques amiloides amb diferències en la composició d'ions metàl·lics i en els seus nivells de lípids oxidats. Els resultats podrien conduir a nous coneixements sobre el desenvolupament de la patologia.  

AGENDA

EN LOS MEDIOS

OFERTES DE FEINA

CONEIX EL NOSTRE PERSONAL

El Sincrotró ALBA està format per més de 200 dones i homes amb formacions i orígens diversos. Presentem una sèrie d'entrevistes amb el personal d'ALBA perquè pugueu conèixer qui són i quina feina porten a terme. 

Àlex Camps Mezquita  
ENGINYER DE SOFTWARE
 
Alberto Mittone  
RESPONSABLE DE LA LÍNIA DE LLUM FAXTOR
Carolina Gutiérrez Neira  
TÈCNICA SUPERIOR DE PROTECCIÓ RADIOLÒGICA
 
Nicolas Soler  
RESPONSABLE DE LA SECCIÓ DE
GESTIÓ DE DADES CIENTÍFIQUES

¡Segueix-nos!


Twitter  Instagram   Facebook   LinkedIn   Youtube   Flickr 


L'ALBA és la font de llum de sincrotró a Espanya. Es tracta d'un complex d'acceleradors d'electrons que produeix llum de sincrotró per a visualitzar i analitzar la matèria a nivell atòmic i molecular. En operació des del 2012, el Sincrotró ALBA té vuit línies de llum en marxa i quatre més en construcció. Genera unes 6.000 hores de llum de sincrotró l'any i acull més de 2.000 usuaris de l'àmbit acadèmic i industrial anualment..

                                                


Has rebut aquest correu electrònic perquè estàs registrat a la nostra base de dades. Les dades personals emmagatzemades estan subjectes a les disposicions del Reglament (UE) 2016/679, del Parlament i del Consell, del 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades i la resta de normativa aplicable. Les dades demanades són les mínimes necessàries i estan recolzades per la base legal de CONSENTIMENT i amb l'únic propòsit de rebre per correu electrònic els números subsegüents d'aquest butlletí. El seu tractament es realitzarà d'acord amb els procediments específics dissenyats pel CELLS en funció de l'anàlisi de riscos i les mesures de seguretat aplicables als mateixos, que es recullen en el corresponent Registre d'Activitats. La responsable del tractament de les dades personals és la Direcció de CELLS i el Delegat de Protecció de Dades és la persona que exerceix la Subdirecció del CELLS. Els titulars de les dades personals poden sol·licitar l'accés als mateixos, així com la seva rectificació, supressió, portabilitat i la limitació o oposició al seu tractament mitjançant un escrit adreçat al delegat de Protecció de Dades a través del correu electrònic dpd@cells.es o a l'adreça postal Carrer de la Llum, 2-26. 08290, Cerdanyola del Vallès, indicant "Ref. Protecció de dades".