Estigues al dia de les activitats del Sincrotró ALBA!  
Si vols rebre cada dos mesos el butlletí del Sincrotró ALBA, subscriu-te al següent botó. Pots triar idioma (català, espanyol o anglès) i els temes que més t'interessen. Si no et subscrius, no tornarem a enviar-te aquest butlletí.
Acord amb Portugal per atraure i formar usuaris  
S'ha signat un conveni de col·laboració entre ALBA i Portugal, amb la presència dels ministres de ciència de Portugal i Espanya així com de la consellera d'Empresa i Coneixement, per a promoure l'ús del Sincrotró ALBA entre la comunitat científica portuguesa i a més per formar investigadors postdoctorals portuguesos a l'ALBA.

Nou pla estratègic disponible

El document ha estat avaluat positivament pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. Inclou un informe amb una descripció general del període anterior i una anàlisi detallada dels objectius i estratègies per als propers anys. 

Vols descobrir els racons secrets de l'ALBA?

Segueix aquest recorregut virtual per veure en detall com és el túnel d'acceleradors o les línies de llum. Pots obtenir una visió 360º de la instal·lació. 

EXPERIMENTS

Una metodologia per produir millors additius per al ciment   
BL11-NCD-SWEET  

 
Amb llum de sincrotró, l'empresa química BASF conjuntament amb científics de la UPC i del Sincrotró ALBA han determinat com interactuen les argiles i els superplastificants en les pastes de ciment. Aquests resultats aplanen el camí per millorar el disseny de nous superplastificants més resistents a les argiles que generalment es troben en les sorres per a la producció de formigó. 
La urea substitueix els metalls nobles com a catalitzadors en la fotodegradació de contaminants orgànics   
BL01-MIRAS

 
Una nova tècnica làser desenvolupada per l'Institut de Ciència de Materials (ICMAB-CSIC) utilitza urea per a produir, de forma eficient i en una sola etapa, capes híbrides orgàniques-inorgàniques que contenen grafè per a la remediació ambiental, com en el cas de la fotodegradació d'antibiòtics en aigües residuals. La composició i els enllaços químics de les capes enriquides amb urea es van estudiar en detall amb llum de sincrotró.
Residus miners abocats a la badia de Portmán (Murcia)      
BL22-CLAESS

 
Durant més de 40 anys es van abocar al mar més de 60 milions de tones de residus, provinents del tractament de minerals extrets de la Sierra Minera de Cartagena, que van omplir literalment la badia de fangs rics en metalls pesants. El Grup de Recerca Consolidat en Geociències Marines de la Universitat de Barcelona (UB) ha analitzat la contaminació per metalls pesants amb llum de sincrotró per obtenir informació inèdita.
Nous detalls sobre l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA)      
BL09-MISTRAL & BL01-MIRAS

 
Una combinació de diferents tècniques de llum de sincrotró realitzades a l'ALBA i a l'APS (EUA) ha posat al descobert aspectes desconeguts fins ara sobre els astròcits, un tipus de cèl·lules involucrades en aquesta malaltia neurodegenerativa. Els resultats, publicats a la revista Analytical Chemistry, mostren diferències significatives a nivell estructural, químic i macromolecular entre astròcits d'ELA i astròcits sans.

AGENDA

ALS MITJANS


Segueix-nos!




L'ALBA és la font de llum de sincrotró a Espanya. Es tracta d'un complex d'acceleradors d'electrons que produeix llum de sincrotró per a visualitzar i analitzar la matèria a nivell atòmic i molecular. En operació des del 2012, el Sincrotró ALBA té vuit línies de llum en marxa i quatre més en construcció. Genera unes 6.000 hores de llum de sincrotró l'any i acull més de 1.800 usuaris de l'àmbit acadèmic i industrial anualment.      

       Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades                                  Generalitat de Catalunya - Empresa i Coneixement                       


Has rebut aquest correu electrònic perquè estàs registrat a la nostra base de dades. Les dades personals emmagatzemades estan subjectes a les disposicions del Reglament (UE) 2016/679, del Parlament i del Consell, del 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades i la resta de normativa aplicable. Les dades demanades són les mínimes necessàries i estan recolzades per la base legal de CONSENTIMENT i amb l'únic propòsit de rebre per correu electrònic els números subsegüents d'aquest butlletí. El seu tractament es realitzarà d'acord amb els procediments específics dissenyats pel CELLS en funció de l'anàlisi de riscos i les mesures de seguretat aplicables als mateixos, que es recullen en el corresponent Registre d'Activitats.
La responsable del tractament de les dades personals és la Direcció de CELLS i el Delegat de Protecció de Dades és la persona que exerceix la Subdirecció del CELLS. Els titulars de les dades personals poden sol·licitar l'accés als mateixos, així com la seva rectificació, supressió, portabilitat i la limitació o oposició al seu tractament mitjançant un escrit adreçat al delegat de Protecció de Dades a través del correu electrònic dpd@cells.es o a l'adreça postal Carrer de la Llum, 2-26. 08290, Cerdanyola del Vallès, indicant "Ref. Protecció de dades".