NovesLiniesLlum


Avança la construcció de noves línies  
Durant els darrers mesos s'ha progressat en la instal·lació de noves línies de llum al Sincrotró ALBA. A LOREA, dedicada a l'espectroscòpia de fotoemissió d'angle resolt, s'ha finalitzat la construcció de la cabina de control de dades, així com el sistema de cablejat. Per la seva banda, NOTOS - que realitzarà estudis d'absorció i difracció de raigs X - ja ha completat la major part de la instal·lació de la cabina òptica i experimental. A la propera parada tècnica prevista a finals de maig, també s'iniciarà la construcció de la cabina òptica de XAIRA, línia de llum de microfocus per cristal·lografia de macromolècules.

Jornada dedicada a la indústria de polímers

El proper 31 de maig de 2019 el Sincrotró ALBA organitza a les seves instal·lacions una jornada dirigida a empreses de polímers (plàstics, adhesius, tèxtils, revestiments, envasos, biomedicina, materials per a impressió 3D, etc.) per informar de com el seu estudi amb llum de sincrotró pot millorar les propietats d'aquests materials. 

Més de 7.000 alumnes de primària a Missió ALBA

La primera edició del projecte educatiu, adreçat a noies i nois d'entre 10 i 12 anys, ha comptat amb la participació de més de 170 escoles de tot Espanya. Els joves alumnes han resolt amb èxit els reptes científics proposats pel personal del Sincrotró ALBA.
L'Estratègia Europea de Física de Partícules, a debat a Granada  
Del 13 al 16 de maig, la ciutat de Granada va acollir més de 600 investigadors en un simposi per decidir el futur de la investigació en física d'altes energies. L'esdeveniment estava organitzat per diverses institucions, entre elles el Sincrotró ALBA. El proper pas és la preparació d'un document de resum informatiu i una sessió en la qual es definiran les estratègies, que tindrà lloc a Bad Honnef, Alemanya, del 20 al 24 de gener de 2020. L'actualització de l'Estratègia Europea per a la Física de Partícules es completarà i aprovarà pel Consell del CERN al maig de 2020.

EXPERIMENTS

Una recerca del Sincrotró ALBA constata per què no funcionen alguns fàrmacs descatalogats contra la diabetis  
BL13-XALOC  

 
Per primera vegada s’ha usat llum de sincrotró per simular danys per estrès oxidatiu a la proteïna aldosa reductasa i obtenir-ne l’anomenada forma activada. Aquesta forma de la proteïna, relacionada amb l’aparició de vàries complicacions diabètiques, es mostra insensible als fàrmacs que es desenvolupen i en dificulta el tractament. Un equip de l’ALBA ha demostrat que els canvis químics que pateix la proteïna sota estrès oxidatiu fan que alguns fàrmacs no funcionin en l’intent de bloquejar-la i proposen un nou mètode aplicable al disseny de fàrmacs. 
Milloren la síntesi de materials per la propera generació de bateries de ions de liti   
BL04-MSPD & BL22-CLAESS

 
Un grup internacional de recerca ha descrit els processos de transformació que es produeixen durant la síntesi dels òxids laminars rics en liti, utilitzats com a càtode en les bateries de ions de liti. Aquests materials de baix cost van demostrar una capacitat i velocitat molt altes, convertint-se en candidats prometedors per al desenvolupament dels vehicles elèctrics i els sistemes d'emmagatzematge d'energia. Els experiments amb llum de sincrotró van permetre determinar els canvis estructurals i químics que tenien lloc durant la síntesi d'aquests materials.
La sal, un nou facilitador dels dispositius electrènics basats en grafè      
BL24-CIRCE

 
Un equip d'investigadors ha demostrat que una substància quotidiana com la sal es pot utilitzar per protegir capes de grafè i desacoblar-les d'un substrat metàl·lic. A més, després es pot treure fàcilment per tal de recuperar la capa de grafè intacta, convertint aquest ingredient assequible en facilitador d'un material d'alt rendiment. El treball experimental, publicat a la revista 2D Materials, es va dur a terme al Sincrotró ALBA, fent ús del microscopi PEEM, que es va utilitzar tant per al procés de dissociació com per a caracteritzar la mostra.
Visualitzen skyrmions magnètics mitjançant holografia i dispersió coherent de raigs X      
BL29-BOREAS

 
Aprofitant la coherència de la llum de sincrotró, un grup de científics ha investigat la deformació de la xarxa magnètica d'skyrmions en un imant quiral de Co8Zn8Mn4. L'estudi d'aquests materials, i concretament dels estats "skyrmions", és molt rellevant donat el seu potencial per desenvolupar tecnologies com les memòries magnètiques i dispositius de baix consum.

AGENDA

ALS MITJANS


Segueix-nos!




L'ALBA és la font de llum de sincrotró a Espanya. Es tracta d'un complex d'acceleradors d'electrons que produeix llum de sincrotró per a visualitzar i analitzar la matèria a nivell atòmic i molecular. En operació des del 2012, el Sincrotró ALBA té vuit línies de llum en marxa i quatre més en construcció. Genera unes 6.000 hores de llum de sincrotró l'any i acull més de 2.000 usuaris de l'àmbit acadèmic i industrial anualment      

       Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades                                  Generalitat de Catalunya - Empresa i Coneixement                       


Has rebut aquest correu electrònic perquè estàs registrat a la nostra base de dades. Les dades personals emmagatzemades estan subjectes a les disposicions del Reglament (UE) 2016/679, del Parlament i del Consell, del 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades i la resta de normativa aplicable. Les dades demanades són les mínimes necessàries i estan recolzades per la base legal de CONSENTIMENT i amb l'únic propòsit de rebre per correu electrònic els números subsegüents d'aquest butlletí. El seu tractament es realitzarà d'acord amb els procediments específics dissenyats pel CELLS en funció de l'anàlisi de riscos i les mesures de seguretat aplicables als mateixos, que es recullen en el corresponent Registre d'Activitats.
La responsable del tractament de les dades personals és la Direcció de CELLS i el Delegat de Protecció de Dades és la persona que exerceix la Subdirecció del CELLS. Els titulars de les dades personals poden sol·licitar l'accés als mateixos, així com la seva rectificació, supressió, portabilitat i la limitació o oposició al seu tractament mitjançant un escrit adreçat al delegat de Protecció de Dades a través del correu electrònic dpd@cells.es o a l'adreça postal Carrer de la Llum, 2-26. 08290, Cerdanyola del Vallès, indicant "Ref. Protecció de dades".