Setembre 2019  -   Veure aquest correu al navegador   -   Veure versió en castellà    
Aerial view of ALBA

El Sincrotró ALBA, un lloc per treballar i estudiar 
Dotze estudiants de formació professional dual estan aprenent un treball a l'ALBA durant el curs acadèmic 2019-2020 en àrees com el disseny i producció de fabricació mecànica, administració i finances, laboratori i control de qualitat, refrigeració i aire condicionat, manteniment elèctric, electrònica, prevenció de riscos o comunicació i màrqueting. 
President Quim Torra visiting ALBA

El President de la Generalitat visita l'ALBA

El passat 18 de setembre, Quim Torra va visitar el Sincrotró ALBA, acompanyat de la seva directora, Caterina Biscari, i altres membres de direcció. Al finalitzar la visita va anunciar una inversió per posar en marxa un nou centre que acollirà dos microscopis electrònics d'altes prestacions a l'ALBA.

Inscripcions obertes per a Missió ALBA 2019-2020

Els docents d'escoles de primària de tot Espanya poden inscriure els seus equips d'alumnes de 10-12 anys fins el 20 d'octubre de 2019. En l'edició anterior, més de 250 professors i 7.000 alumnes van participar en aquest projecte educatiu posat en marxa pel Sincrotró ALBA. 

EXPERIMENTS

Llum de sincrotró per desxifrar l'atàxia de Friedreich   
BL09-MISTRAL 

 
Un equip de recerca de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), al Campus Can Ruti de Badalona, realitza experiments en el Sincrotró ALBA per obtenir per primera vegada imatges tridimensionals de cèl·lules afectades per aquesta malaltia. L'atàxia de Friedreich afecta més de 3.000 persones a Espanya, causant greus problemes de mobilitat i altres complicacions greus com cardiopaties.
BL09-MISTRAL IGTP Researchers

Les làmines primes, ben vigents en la investigació   
BL04-MSPD 

 
Investigadors de la UAB i de l'ICMAB-CSIC, en col·laboració amb altres institucions, han publicat dos articles en l'àmbit de l’arqueologia que contradiuen la percepció que de vegades es té de les làmines primes com una preparació de laboratori anticuada i mostren com aquest format de mostra ideada al segle XIX continua vigent i pot adaptar-se a la recerca i les noves eines del segle XXI, com ara el sincrotró. 
El paper del manganès en els materials catòdics per a les bateries de ions de liti    
BL22-CLAESS / BL09-MISTRAL

 
Investigadors de l'ALBA, l'ICMAB-CSIC, la Universitat de Bolonya i l'Institut Helmholtz Ulm han analitzat l'evolució de les propietats electròniques i configuració magnètica del manganès en un material per a ser usat com a càtode en bateries de ions de liti. 
CellPhone_Charging_battery

Nou mètode per dissenyar plaques solars més eficients    
BL11-NCD-SWEET 

 
Les perovskites són el material estrella per a la pròxima generació de cel·les solars. Tanmateix, el seu ús es veu encara limitat per la inestabilitat que presenten en condicions ambientals. Un equip internacional, liderat per la universitat KU Leuven a Bèlgica, ha desenvolupat un innovador mètode per estabilitzar la seva forma negra (i així absorbir tota la llum visible): fixant les pel·lícules fines de perovskita en un substrat de vidre que les obliga a mantenir-se sota la forma desitjada.  

AGENDA

ALS MITJANS

OFERTA DE FEINA


Segueix-nos a les xarxes!


 Twitter Instagram Facebook LinkedIn Youtube Flickr 


L'ALBA és la font de llum de sincrotró a Espanya. Es tracta d'un complex d'acceleradors d'electrons que produeix llum de sincrotró per a visualitzar i analitzar la matèria a nivell atòmic i molecular. En operació des del 2012, el Sincrotró ALBA té vuit línies de llum en marxa i quatre més en construcció. Genera unes 6.000 hores de llum de sincrotró l'any i acull més de 2.000 usuaris de l'àmbit acadèmic i industrial anualment. 
   

Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades                                    Generalitat de Catalunya - Empresa i Coneixement

 Has rebut aquest correu electrònic perquè estàs registrat a la nostra base de dades. Les dades personals emmagatzemades estan subjectes a les disposicions del Reglament (UE) 2016/679, del Parlament i del Consell, del 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades i la resta de normativa aplicable. Les dades demanades són les mínimes necessàries i estan recolzades per la base legal de CONSENTIMENT i amb l'únic propòsit de rebre per correu electrònic els números subsegüents d'aquest butlletí. El seu tractament es realitzarà d'acord amb els procediments específics dissenyats pel CELLS en funció de l'anàlisi de riscos i les mesures de seguretat aplicables als mateixos, que es recullen en el corresponent Registre d'Activitats. La responsable del tractament de les dades personals és la Direcció de CELLS i el Delegat de Protecció de Dades és la persona que exerceix la Subdirecció del CELLS. Els titulars de les dades personals poden sol·licitar l'accés als mateixos, així com la seva rectificació, supressió, portabilitat i la limitació o oposició al seu tractament mitjançant un escrit adreçat al delegat de Protecció de Dades a través del correu electrònic dpd@cells.es o a l'adreça postal Carrer de la Llum, 2-26. 08290, Cerdanyola del Vallès, indicant "Ref. Protecció de dades".