Abril 2020  -   Veure aquest correu al teu navegador        -     Veure versió en castellà    
 

10 anys al servei de la societat 
El 22 de març de 2010 va ser inaugurat el Sincrotró ALBA, una de les infraestructures científiques més complexes construïda a l’estat espanyol. Des de llavors, la seva llum de sincrotró ha sigut una gran aliada per nombrosos avenços en una gran diversitat de camps científics. 
 
Aerial view of ALBA

Llum de sincrotró de nou a l'ALBA per combatre el COVID-19  
Després d'un mes de parada dels acceleradors degut a les mesures de precaució en enfront del COVID-19, el Sincrotró ALBA torna a produir llum de sincrotró des del passat divendres 17 d'abril en un mode especial d'operació dedicat a projectes de recerca relacionats amb el virus SARS-CoV-2. 
 
Pedro Duque at ALBA tunnel of accelerators

Minerva: Nova línia de llum en col·laboració amb l'Estació Espacial Europea

Recentment s'ha aprovat MINERVA, una nova línia de llum dissenyada especialment per portar a terme investigacions no previstes al pla inicial del Sincrotró ALBA. Aquesta línia en col·laboració amb l'Estació Espacial Europea, té com a propòsit caracteritzar els mòduls de mirall que formen el sistema òptic del telescopi astrofísic avançat Athena. Aquest telescopi s'enviarà a l'espai en 2031 i detectarà raigs-X d'alta energia de, per exemple, forats negres o conjunts de galàxies. Així, ALBA també participa en el desenvolupament de la tecnologia espacial. 

ALBA acollirà una nova plataforma de microscòpia


A través de la col·laboració de 9 centres de recerca i fons FEDER, el Sincrotró ALBA acollirà dos nous grans equipaments, un orientat a ciència de materials, i l'altre orientat a la biologia molecular.

EXPERIMENTS

Observen com compostos anticancerígens es moeuen a l'interior de les cèl·lules  
BL09-MISTRAL
 
Els metalofàrmacs basats en iridi estan emergint com a noves eines per destruir cèl·lules canceroses desajustant el balanç redox intracel·lular. Científics han correlacionat en la mateixa cèl·lula, per primera vegada, dues tècniques d'imatge 3D de raigs-X per observar en acció un agent anticancerós al nano-espai intracel·lular d'una cèl·lula crio-preservada.  

MnBi4Te7, un compost que ofereix un ordre electrònic topològic i una xarxa de magnetització intrínseca  
BL29-BOREAS
 
Aquest material presenta un ordre electrònic topològic que coexisteix amb una xarxa de magnetització intrínseca a baixes temperatures. La troballa ha estat gràcies a la col·laboració internacional d'equips de les universitats i instituts d'investigació a Würzburg i Dresden, i ha sigut corroborat per les mesures als sincrotrons Diamond (Regne Unit), ALS (EE.UU.), Petra III-Desy (Alemanya) i ALBA. 
Un nou cami cap al gas natural solidificat   
BL04-MSPD
 
En aquest estudi es confirma que les mostres de carboni activat saturat amb aigua són materials hostes eficients per a la formació de gas natural solidificat. Els investigadors van aconseguir una conversió del 100% d’aigua en hidrat de metà, la qual representa l’emmagatzematge més eficient de gas natural solidificat fins ara. 

Ones de spin acústiques: cap a un nou paradigma de comunicació en un xip   
BL24-CIRCE 
 
Per primera vegada, s’ha pogut observar directament i revelar la naturalesa de les ones magnetoacústiques, ones de spin generades per ones acústiques. Els resultats mostren que aquestes ones de magnetització poden arribar a distàncies més llargues (fins a centímetres) i tenen majors amplituds que les ones de spin ja conegudes.  

AGENDA

An image

 ALBA Open Day Cancel·lat

Davant l'actual situació d'emergència sanitària degut al COVID-19, ens veiem obligats a cancel·lar l'ALBA Open Day 2020, que estava programat per al pròxim 23 de maig. El següent Open Day 2021 es portarà a terme seguint les pautes de les autoritats competents per poder portar a terme les activitats amb totes les garanties per a la salut de les persones participants. Seguint el mateix criteri, les visites externes i tots els cursos presencials se suspenen fins a nou avís. Intentarem reprogramar-les en la mesura del possible. 
 
An image

 Concurs de disseny de la samarreta dels 10 anys d'ALBA 

S'ha llençat un concurs per a escollir el disseny de la samarreta d'ALBA 2020. En aquesta ocasió, el disseny deu estar relacionat al 10 aniversari d'ALBA i està obert a qualsevol persona del públic general, incloent-hi també al personal o estudiants en pràctiques d'ALBA. 



 

ALS MITJANS

OFERTES DE FEINA

*D'acord al "Real Decreto 463/2020, de 14 de marzo, por el que se declara el estado de alarma para la gestión de la situación de crisis sanitaria ocasionada por el COVID-19" la data límit per rebre sol·licituds es prolongarà el mateix nombre de dies que l'estat d'alarma persisteixi a Espanya.

FELIÇ SANT JORDI
An image

Us desitgem una bona Diada de Sant Jordi, malgrat les circumstàncies actuals, i us animen a llegir molts llibres. Per part nostra, us recomanem el llibre del Sincrotró ALBA que recull una sèrie d'il·lustracions i infografies per conèixer què és i per a què serveix 

 #ALBADESDECASA
Pots continuar visitant el Sincrotró. Fes un ull al Tour Virtual d'ALBA al nostre Twitter i Instagram

Vam proposar un concurs de fotos al nostre personal treballant des de casa: #ALBAdesdecasa. Fes un ull a les fotos al nostre Twitter i Instagram.

 SEGUEIX-NOS 
Segueix-nos a les xarxes socials per estar al dia! Envia'ns fotos i les penjarem als nostres canals.

Fes un ull a la història d'ALBA d'aquests últims 10 anys i més:
   

     

L'ALBA és la font de llum de sincrotró a Espanya. Es tracta d'un complex d'acceleradors d'electrons que produeix llum de sincrotró per a visualitzar i analitzar la matèria a nivell atòmic i molecular. En operació des del 2012, el Sincrotró ALBA té vuit línies de llum en marxa i quatre més en construcció. Genera unes 6.000 hores de llum de sincrotró l'any i acull més de 2.000 usuaris de l'àmbit acadèmic i industrial anualment..

                                                


Has rebut aquest correu electrònic perquè estàs registrat a la nostra base de dades. Les dades personals emmagatzemades estan subjectes a les disposicions del Reglament (UE) 2016/679, del Parlament i del Consell, del 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades i la resta de normativa aplicable. Les dades demanades són les mínimes necessàries i estan recolzades per la base legal de CONSENTIMENT i amb l'únic propòsit de rebre per correu electrònic els números subsegüents d'aquest butlletí. El seu tractament es realitzarà d'acord amb els procediments específics dissenyats pel CELLS en funció de l'anàlisi de riscos i les mesures de seguretat aplicables als mateixos, que es recullen en el corresponent Registre d'Activitats. La responsable del tractament de les dades personals és la Direcció de CELLS i el Delegat de Protecció de Dades és la persona que exerceix la Subdirecció del CELLS. Els titulars de les dades personals poden sol·licitar l'accés als mateixos, així com la seva rectificació, supressió, portabilitat i la limitació o oposició al seu tractament mitjançant un escrit adreçat al delegat de Protecció de Dades a través del correu electrònic dpd@cells.es o a l'adreça postal Carrer de la Llum, 2-26. 08290, Cerdanyola del Vallès, indicant "Ref. Protecció de dades".