Oberta la convocatòria de propostes d'experiments 2021-I 
La convocatòria de propostes pel cicle 2021-I estarà oberta fins el 7 de setembre. Aquesta convocatòria cobreix els experiments des del gener fins el juny de 2021, a excepció de BL13-XALOC, que cobrirà tot l’any. Aquesta és la convocatòria dirigida a 10 línies de llum, ja que LOREA i NOTOS estàn incloses. 

Primers fotons en el primer mirall de LOREA

El 24 de juliol la línia de llum LOREA ha vist els seus primers fotons. L’ondulador el·líptic, que produeix raigs X de polarització variable ha generat els primers fotons que han arribat al primer element òptic de la línia: un mirall pla anomenat M1, llur funció principal és absorbir tota la radiació no desitjada produïda en l’accelerador. Finalment, aquests fotons s’han reflectit en una pantalla de fòsfor.

Misió ALBA tanca el curs amb un xat en directe amb quasi 600 alumnes

Malgrat que els i les estudiantes han hagut de confinar-se a casa, la segona edició de Missió ALBA a continuat endavant, acabant l'any escolar amb un xat en directe on els nens i nenes han pogut interaccionar amb alguns membres del personar d'ALBA. 

EXPERIMENTS

Estudi de potencials fàrmacs contra la COVID-19 al Sincrotró ALBA 
BL11-NCD-SWEET 
 
Un equip de recerca utilitza llum de sincrotró per estudiar el possible efecte d'un fàrmac antitumoral d'ús clínic sobre el cicle vital de coronavirus SARS-CoV-2. El fàrmac interrompria el transport de virus a l'interior de la cèl·lula, bloquejant la seva replicació.
 
  

Un sistema basat en nanotecnologia capaç de transportar metà a menor pressió i cost 
BL04-MSPD 
 
El material està basat en un sistema organometàl·lic i ofereix una alternativa al transport de gas natural, així com als vehicles que funcionen tant amb el gas com a combustible (turismes, autobusos i vaixells). Algúns dels experiments es van portar a terme a la línea de llum MSPD del Sincrotró ALBA.
 
Optimizant la producció d'organosilans amb àtoms aïllats catalítics   
BL22-CLAESS 
 
Un equip de recerca ha demostrat que la combinació d'àtoms aïllats catalítics de ruteni i rodi estabilitzats sobre la superfície de diòxid de ceri creen un efecte sinèrgic permetent una reacció en tàndem d'isomerització-hidrosililació d'olefina altament selectiva. El procés té especial rellevància des d'un punt de vista industrial. 

La tricina com a possible potenciador del tractament del càncer de pell basat en cisplatí 
   
BL09-MISTRAL / BL11-NCD-SWEET 
 
Un estudi ha demostrat que l'ús de tricina com adjuvant per a la quimioteràpia amb cisplatí augmenta l'efectivitat del fàrmac contra el carcinoma cutani de cèl·lules escamoses. Aquest estudi publicat a PLOS ONE ha avaluat l'efectivitat de diversos tractaments observant els canvis en les estructures internes de les cèl·lules amb la línia de llum MISTRAL de l’ALBA.

AGENDA

ALS MITJANS

OFERTES DE FEINA


Segueix-nos!


     


Twitter  Instagram  Facebook  LinkedIn  Youtube  Flickr


L'ALBA és la font de llum de sincrotró a Espanya. Es tracta d'un complex d'acceleradors d'electrons que produeix llum de sincrotró per a visualitzar i analitzar la matèria a nivell atòmic i molecular. En operació des del 2012, el Sincrotró ALBA té vuit línies de llum en marxa i quatre més en construcció. Genera unes 6.000 hores de llum de sincrotró l'any i acull més de 2.000 usuaris de l'àmbit acadèmic i industrial anualment. 

           


Has rebut aquest correu electrònic perquè estàs registrat a la nostra base de dades. Les dades personals emmagatzemades estan subjectes a les disposicions del Reglament (UE) 2016/679, del Parlament i del Consell, del 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades i la resta de normativa aplicable. Les dades demanades són les mínimes necessàries i estan recolzades per la base legal de CONSENTIMENT i amb l'únic propòsit de rebre per correu electrònic els números subsegüents d'aquest butlletí. El seu tractament es realitzarà d'acord amb els procediments específics dissenyats pel CELLS en funció de l'anàlisi de riscos i les mesures de seguretat aplicables als mateixos, que es recullen en el corresponent Registre d'Activitats. La responsable del tractament de les dades personals és la Direcció de CELLS i el Delegat de Protecció de Dades és la persona que exerceix la Subdirecció del CELLS. Els titulars de les dades personals poden sol·licitar l'accés als mateixos, així com la seva rectificació, supressió, portabilitat i la limitació o oposició al seu tractament mitjançant un escrit adreçat al delegat de Protecció de Dades a través del correu electrònic dpd@cells.es o a l'adreça postal Carrer de la Llum, 2-26. 08290, Cerdanyola del Vallès, indicant "Ref. Protecció de dades".