Octubre 2020  -  Ver este correo en tu navegador -  Veure versió en castellà      
Missió ALBA llença la seva tercera edició amb 4 nous experiments 
Les classes de 5è i 6è de primària que vulguin participar a la tercera edició de Missió ALBA ja es poden apuntar a www.missioalba.cat. Enguany s’ofereixen 500 places per mestres de tot l’estat, després dels bons resultats en les edicions anteriors d’aquest projecte educatiu del Sincrotró ALBA, que l’any passat va comptar amb més de 300 docents i 10.000 alumnes de tot el país. Com a novetat, aquest curs ofereix 4 nous experiments sobre la ciència de la llum. No dubtis en compartir aquest projecte amb qualsevol persona a qui pensis que podria interessar el projecte. 

Un any més de fomració professional dual a l'ALBA

Onze estudiants de formació professional dual de centres educatius de Catalunya s'han incorporat a la instal·lació científica per aprendre un ofici alhora que realitzen la seva formació.  

Caterina Biscari segueix un any més com a presidenta de LEAPS

La Directora d'ALBA presideix LEAPS durant aquest any 2020 i continuarà el proper 2021, treballant amb renovat entusiasme per la Lliga Europea de Fonts de Fotons basades en Acceleradors. 
 EXPERIMENTS 
Nanoestructuració de grafit pirolític altament orientat (HOPG) a temperatures més baixes 
BL24-CIRCE 
 
Un equip d'investigació internacional ha demostrat l'efecte oxidant de l'HOPG a temperatura ambient dipositant una capa ultrafina de monòxid de cobalt (CoO). Aquest fet obre la porta a una nanoestructuració més comprensible i eficaç de grafit i grafè per a moltes aplicacions.


Detectan per primer cop microplàstics en un llac d'aigua dolça de l'Àrtic
BL01-MIRAS 
 
Investigadors han demostrat per primera vegada la presència de microplàstics en un llac d'aigua dolça de l'Àrtic. Fins ara, aquest tipus de contaminants només s'havien registrat en ecosistemes marins de la regió àrtica.  
Desenvolupament d'un nou enzim per al reciclatge de residus de plàstic PET en noves ampolles   
BL13-XALOC 
 
Investigadors han dissenyat una depolimerasa de PET per descompondre i reciclar ampolles de plàstic. El desenvolupament d'aquest nou enzim situa aquesta tecnologia al capdavant dels esforços per protegir els nostres oceans i el nostre planeta contra la pol·lució del plàstic.  


Biofísics revelen com funciona una eina optogenètica   
BL13-XALOC 
 
Un equip d'investigació internacional ha obtingut per primera vegada l'estructura de la proteïna sensible a la llum i bomba de sodi KR2 en el seu estat actiu. El descobriment aporta una descripció del mecanisme rere la transferència impulsada per llum de l'ió sodi a través de la membrana cel·lular.  

 AGENDA 

 

16 de novembre de 2020 
Conferència PRISMA 2020   
 
Un lloc perquè els científiques LGTBIQA + comparteixin el seu treball en les àrees de Ciència, Tecnologia i Recerca

18 de novembre de 2020  
Tertúlies de Literatura Científica 
 

Amb la participació de la Directora del Sincrotró ALBA, Caterina Biscari. Conferència a les 11h i 12:30h.

 ALS MITJANS 
 OFERTES DE FEINA 


Uneix-te al nostre equip! Envia la teva sol·licitud a través de https://public.cells.es/jobs

 SEGUEIX-NOS 

Segueix-nos a LinkedIn i estigues al dia de les últimes notícies i ofertes de feina de l'ALBA.
   


L'ALBA és la font de llum de sincrotró a Espanya. Es tracta d'un complex d'acceleradors d'electrons que produeix llum de sincrotró per a visualitzar i analitzar la matèria a nivell atòmic i molecular. En operació des del 2012, el Sincrotró ALBA té vuit línies de llum en marxa i quatre més en construcció. Genera unes 6.000 hores de llum de sincrotró l'any i acull més de 2.000 usuaris de l'àmbit acadèmic i industrial anualment. 

           


Has rebut aquest correu electrònic perquè estàs registrat a la nostra base de dades. Les dades personals emmagatzemades estan subjectes a les disposicions del Reglament (UE) 2016/679, del Parlament i del Consell, del 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades i la resta de normativa aplicable. Les dades demanades són les mínimes necessàries i estan recolzades per la base legal de CONSENTIMENT i amb l'únic propòsit de rebre per correu electrònic els números subsegüents d'aquest butlletí. El seu tractament es realitzarà d'acord amb els procediments específics dissenyats pel CELLS en funció de l'anàlisi de riscos i les mesures de seguretat aplicables als mateixos, que es recullen en el corresponent Registre d'Activitats. La responsable del tractament de les dades personals és la Direcció de CELLS i el Delegat de Protecció de Dades és la persona que exerceix la Subdirecció del CELLS. Els titulars de les dades personals poden sol·licitar l'accés als mateixos, així com la seva rectificació, supressió, portabilitat i la limitació o oposició al seu tractament mitjançant un escrit adreçat al delegat de Protecció de Dades a través del correu electrònic dpd@cells.es o a l'adreça postal Carrer de la Llum, 2-26. 08290, Cerdanyola del Vallès, indicant "Ref. Protecció de dades".